Hans Kullin, en av Sveriges främsta experter på sociala medier, har bett ett antal personer spå den digitala utvecklingen inför 2013 (läs inlägget här) och min bror och kollega Stefan Ronge bidrog med följande text.

“Som sci-fi-entusiast kan jag dystert konstatera att vi inte heller nästa år kommer att se några flygande bilar över stadsvyerna. Men det finns sci-fi-tendenser som sker gradvis utan att vi förnimmer det. Under 2013 gör allt fler av oss data av våra känslor, vardagliga aktiviteter och upplevelser. Löpturer, utgifter, resor, samtal, vad vi ser, vad vi känner – allt går att registrera och katalogisera – och mobilen är dörröppnare, inkastare och katapult i utvecklingen.

Mer sci-fi: 2013 blir en del av oss mobila övervakningskameror. Hej Orwell. Med en Memoto på jackslaget eller ett par Google Glass på nästippen får våra teknikbeteenden större konsekvenser för andra. Frågor om personlig integritet och privata sfärer blir stora 2013.

Så, inga flygande bilar 2013. Men att vi just nu ser initiativ för bemannade resor till Mars, matskrivare och förarlösa bilar är i alla fall en liten tröst.”

Share Button