Riot
Har läst lite om upploppen i Göteborg. Har förstått att någon på Instagram lade ut bilder och nedsättande kommentarer om unga tjejer. Ilskan över detta kränkande tilltag växte till ett uppror. 27 ungdomar omhändertogs och en film från upploppen visade hur en ung tjej misshandlades. Hur startade upploppet? Ungdomarna hade uppmanat varandra att mötas upp – och 600 hörsammade denna uppmaning.

Om man för en stund bortser från den dystra ironin i att en ung kvinna misshandlades i ilska över att andra unga kvinnor utsatts för förtal, och funderar över detta faktum: Hundratals ungdomar som organiserar sig och protesterar. Hundratals ungdomar som uppvisar planering, driftighet och målmedvetenhet – låt vara för att ge elever i en annan skola på käften.

Uppror är bra. Uppror behövs. Men här kommer på fri hand fem bättre skäl att välta en bil:

Ungdomsarbetslösheten – I november var 131 00 ungdomar arbetslösa. Det innebär att nära en av fyra ungdomar är utan jobb.

Bostadssituationen – Prisläget på bostäder i storstäder eller städer med universitet är högt och utbudet litet oavsett om kommunerna styrs borgerligt eller socialdemokratiskt.

Rasismen – Dagens ungdomar tvingas växa upp i ett samhälle där Sveriges tredje största parti är öppet främlingsfientligt.

Utbildningen – De senaste åren har ungdomar sett sjunkande resultat i skolan, skolbibliotek stänger och debatten kring läx-rut och vinstmaximering går hög.

Miljön – världen som ungdomarna kommer få ta över har stort renoveringsbehov, på grund av många kortsiktiga och felaktiga beslut och en häpnadsväckande oförmåga att samarbeta över landsgränser.

Jag hoppas kort sagt att fler ungdomar organiserar sig och visar driftighet och målmedvetenhet och välter bilar. Jag hoppas att de ställer till med allehanda elände (jag hoppas så klart inte att någon skadas). För om man är ung i Sverige i dag finns det många skäl att bli galen – och inget av skälen är ett socialt nätverk.

Share Button