Icefruit snus

Jag fascineras av snusdebatten. Jag älskar hur Swedish Match ena dagen sålde cigaretter och menade att forskningen inte entydigt visade att cigaretter var skadligt, och andra dagen slutade marknadsföra cigaretter och istället började sälja snus som en väg ut ur rökberoendet. Man måste stanna upp en stund där. För tanken är lika genial som svindlande. I Swedish Match lokaler på Södermalm kom en person, kanske en helt vanlig onsdag, med följande förslag: “Kan vi inte marknadsföra snus som den bästa vägen att sluta röka? Av snus får man ju inte lungcancer och du kan inte drabbas av passiv snusning.”

Hur mycket den personen än tjänar i månadslön, så är det så klart för lite. Antirökorganisationer blev tagna på sängen. Hur kan man ens bemöta ett så fräckt påstående, som att det bästa vägen ut ur ett beroende är att ersätta det med ett annat, som enligt många är ännu svårare att ta sig ur? Vägen mot framgång var utstakad. En mindre bra intervju där en företrädare för Swedish Match skulle svara på varför snus var bra, var bara ett mindre fartgupp. Ingen minns i dag hur han fick flera minuters betänketid och ändå bad journalisten ställa frågan igen. Ingen kommer längre ihåg, att det bästa svaret han kunde komma på var att snus var bättre än rökning.

Med vind i seglen och förnyat självförtroende togs nya smaker fram, och mer smakfulla förpackningar. Målgruppen skulle breddas, och fler skulle förstå snusets storhet. Eftersom man officiellt bara vände sig till rökare, så var snusförsäljning närmast att betrakta som en samhällsnyttig insats.

Nu har rigida EU-byråkrater bestämt sig för att snus är en nikotinprodukt som vilken som helst. Den är beroendeframkallande och den ska inte smaksättas på fiffiga sätt eller ha väldesignade dosor som väcker habegär. Där sattes punkten i snusets svenska framgångssaga. Inte. Istället väcks ett uppror där snuset får stå för att det bästa med Sverige och EU är den trångsynta pappersvändande kolossen. Det rör inte längre nikotin. Det är vår frihet som hotas – och snuset får ta plats på vår björkpiedestal bredvid Allemansrätten, skärgården och den svenska modellen. Egentligen är det bara en dosa med nikotin som håller abstinensen borta. Men ett geni på Swedish Match förvandlade snuset till en rökavvänjningsprodukt, och nu är den till och med en liten dosa frihet. Välkommen till Sverige. Thank you for snusing.

Share Button