Min favoritbok för året heter The man in the high castle. Den är skriven av Philip K. Dick och utspelar sig i USA på sextiotalet – efter att USA har förlorat andra världskriget och landet har delats upp mellan Japan och Tyskland.

En av tankarna som stannar längst hos mig efter att ha läst klart, är hur snabbt vi människor rangordnar oss själva i varje givet sammanhang. Hur enkelt det måste vara att acceptera att man är mindre värd i samhället som man lever i. Efter att ha förlorat kriget ser amerikanerna sig som självklart underlägsna de kraftfulla tyskarna och de intelligenta japanerna. Som läsare går man förvånansvärt snabbt med på romanens ramar, som byggs utan att behöva använda stora ord. Att tyskarna har utrotat Afrikas befolkning till sista man nämns exempelvis bara i en bisats.

Sedan ger Philip K. Dick romanen en ny dimension. Det ryktas om en bok som har förbjudits. En bok som beskriver en alternativ verklighet, där USA och de allierade vinner andra världskriget. Det är en overklig men kittlande tanke för den kuvade nationen. Kanske finns det ändå hopp.

Share Button