Vid ett strömavbrott i Stockholm i december blev nära hundra tusen hushåll utan el. De drabbade tvingades tända ljus och värma sig under filtar, kanske byta den planerade middagen mot kalla smörgåsar. Kvällen blev svart även utomhus, eftersom gatubelysningen slocknade.

I USA rapporteras många UFO-observationer under strömavbrott, men det är inte flygande tefat som befolkningen ser. Det är stjärnor. För utan den elektriska gatubelysningen och upplysta fönster blir stjärnhimlen plötsligt klar.

Forskare menar att klara stjärnhimlar är viktiga för människors kreativitet. Att sitta på en parkbänk, eller ligga på en filt, och blicka upp på stjärnorna, att faktiskt se vintergatan, knyter samman vetenskap och fantasi på ett oöverträffat sätt. För barn inspireras av vad de ser. Samtidigt får allt färre chansen att se en riktig stjärnhimmel, eftersom vi döljer den i elektriskt ljus. Om bara tio–femton år kommer det vara omöjligt att få se en mörk stjärnhimmel från kontinentala USA.

Felriktat ljus är dyrt för samhället, och det påverkar även människokroppen som behöver mörker för att producera hormonet melatonin utan mörkret. Forskare talar om en ökad risk för cancer och diabetes, men sanningen är att vi inte vet hur människokroppen påverkas av den ständiga närvaron av elektriskt ljus. Hur ska vi kunna veta det efter miljoner år i naturligt mörker och bara knappt 150 år med elektricitet? Vi vet inte, och under tiden gör vi saker. Vi hör något om att det ska bli fyra grader varmare, ryser till, och fortsätter göra saker. Ett kort strömavbrott i vår upplysta huvudstad betyder inte så mycket, utom kanske för dem som råkade titta upp mot himlen.

Share Button